De ce sunt importante sigurantele la un autoturism?

Desi am putea spune ca acestea sunt cele mai mici elemente componente ale unei masini nu le putem nega totusi rolul deosebit. Mai exact, sigurantele iti pot da anumite semene de intrebare in legatura cu functionarea corecta a circuitului electric al automobilului tau.
Cu toate ca principalul rol al acestora este de a se arde pentru a nu provoca pagube mult mai mari, ele iti pot demonstra ca ceva nu merge bine la circuitul electric. Bineinteles cauza pentru care sigurantele se pot arde este aceea ca printr-un anumit circuit a trecut mult mai mult curent electric, ceea ce a dus la supraincarcarea acestora si arderea lor.
Iar cu ajutorul sigurantelor se pot preveni alte daune mult mai grave. Avand in vedere ca pretul unor asemenea sigurante este unul destul de redus le poti inlocui in orice moment, mai ales ca pentru a face acest lucru trebuie sa citesti manualul de instructiuni al automobilului tau.
Cum poti schimba siguranta arsa?
Asa cum am spus si in randurile de mai sus pentru a putea fi capabil de schimbarea sigurantei arse mai intai de toate trebuie sa gasesti panoul de sigurante al masinii. Locul acestuia difera in functie de fiecare model de autoturism, prin urmare vei fi nevoit sa parcurgi acel manual de instructiuni. Iar dupa ce ai gasit acest panou trebuie sa identifici siguranta arsa.
Cum poti identifica siguranta arsa?
Acest lucru se poate face foarte usor, in special daca esti atent la doua aspecte importante. In primul rand daca una dintre sigurante este neagra la interior inseamna ca avem de-a face cu o siguranta arsa. Dar se poate intampla sa o observati mult mai repede la o scurta privire, mai ales daca respectiva siguranta arsa are un filament rupt.
Identificarea acesta se poate face de oricine, mai ales ca nu necesita o anume experienta, ci doar sa fii informat cu privire la acele sigurante. Cu atat mai mult ca o buna parte ti le poate oferi chiar panoul de sigurante. Pe capacul acestuia vei observa cateva notatii (o diagrama) ce indica amperajul fiecarei sigurante in parte si pentru ce circuit se utilizeaza.
In mare nu este chiar atat de greu sa localizezi siguranta arsa si sa o indepartezi. Unele autoturisme sunt prevazute cu un sistem ce indeparteaza singure siguranta nefunctionala, insa daca masina ta nu detine un astfel de sistem poti scoate acea siguranta cu mana libera sau cu ajutorul unei pensete. Oricum in momentul in care vei schimba acea siguranta arsa trebuie sa fii foarte atent la amperajul ei, deoarece in cazul in care vei folosi o siguranta cu un amperaj diferit vei putea agrava problema in loc sa o rezolvi. Si vei fi nevoit sa-ti duci masina la service.
Este foarte important ca imediat dupa inlocuirea sigurantei arse sa verificati daca circuitul electric functioneaza in parametrii optimi. Daca se intampla ca siguranta sa se arda din nou, atunci problema este una mult mai serioasa si veti fi nevoiti sa va adresati unui electrician auto care sa va poata solutiona problema. De asemenea ar fi ideal sa aveti la indemana un rand de sigurante noi, mai cu seama ca ele fac parte din categoria consumabile si nu se stie niciodata cand vei avea nevoie de o siguranta noua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *