Ce facem daca avem parte de o baterie nefunctionala in plin sezon de iarna?

Desi toata lumea este constienta de faptul ca o baterie are un timp bine delimitat de functionare sunt persoane care uita sa verifice daca bateria auto mai este functionala. Si de obicei, tot aceste persoane se trezesc ca isi doresc sa plece cu masina pe timp de iarna cand bateria are nevoie de o ingrijire speciala.


Daca stam bine sa ne gandim mai toata masina are nevoie de o ingrijire speciala, incepand de la anvelope si pana in interiorul masinii pentru a avea parte de un confort pe placul tau. Chiar daca cei mai multi spun ca o baterie are o durata de viata de aproximativ 5 ani, aceasta nu are un termen fix de functionare.


Intrucat se poate intampla ca o baterie sa functioneze 2 ani, in cel mai rau caz, sau 7 ani, in cel mai bun caz. Totusi trebuie sa stiti ca si bateria auto se comporta precum o baterie de telefon sau masina electrica. Si bineinteles cu totii stim ca o baterie de telefon nu mai da acelasi radament ca la inceput dupa doi sau trei ani.


Si pentru ca frigul isi spune de fiecare data cuvantul se intampla ca bateriile auto sa cedeze in acest anotimp in numar mare. Asadar daca va treziti intr-o dimineata ca masina nu mai porneste, mai ales dupa o buna perioada de timp in care voi nu v-ati mai folosit automobilul, atunci sa fiti siguri ca una dintre cele mai frecvente probleme sunt cele legate de bateria auto.


Bineinteles se poate intampla sa ramai fara baterie daca ai uitat sau ai intampinat unul dintre cazurile de mai jos:

  • faruri aprinse;
  • o eroare de la alarma ;
  • sau un simplu contact electronic ce-ti da batai de cap.;


In cazul in care ai intampinat una dintre aceste neplaceri atunci nu ar fi cazul sa te gandesti sa-ti schimbi bateria auto, pentru ca nu ai suficiente motive pentru acest lucru, mai ales ca se intampla destul de frecvent si i se poate intampla asta oricui.


Pe de alta parte daca bateria ta nu a avut nici o legatura cu cele enumerate mai sus inseamna ca este momentul sa te hotarasti sa-ti achizitionezi o noua baterie auto. Iar in cazul in care bateria nu mai poate da curent, iar tu nu poti pleca te poti folosi de cabluri luand curent de la o alta baterie sau in cel mai rau caz poti lua cutrent dintr-o cu totul si cu totul alta sursa.


Insa acestea sunt semne ca trebuie sa te decizi cat mai curand si sa te indrepti catre magazinele de specialitate pentru a putea cumpara o baterie auto noua, care sa o inlocuiasca pe cea veche. Unul din lucrurile fundamentale pe care trebuie sa il luam in calcul atunci cand ne achizitionam o baterie noua este legat de amperajul bateriei.


Caci acesta nu trebuie sa fie mai mic decat cel recomandat de producator, iar daca amperajul este mai mare, acest lucru nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni. Si ideal ar fi ca inainte de a intra in sezonul rece sa poti verifica si masina auto, astfel incat sa nu te trezesti intr-un anumit moment ca nu poti pleca la drum.