De ce anume trebuie sa tii cont cand schimbi cauciucurile?

Indiferent de sezonul in care ne aflam trebuie sa avem grija de anvelopele masinii noastre. Si asta pentru ca la un moment dat iti vei da seama ca acestea sunt tocite si nu mai poti circula cu masina in astfel de circumstante. Ba mai mult decat atat, daca nu esti in conformitate cu ceea ce inseamna legile rutiere ai mai toate sansele sa te trezesti cu o amenda.


De ce este necesara schimbarea cauciucurilor?
In primul rand putem spune ca viata fiecarui conducator auto ar putea fi pusa in pericol, daca nu este luata in calcul o eventuala schimbare a cauciucurilor. Iar acest lucru nu este de dorit.


In cel de-al doilea rand nu trebuie sa neglijati faptul ca din pricina carosabilului nu foarte bun si performant, pe care il gasim pe teritoriul acestei tari sunt necesare mai multe verificari anuale ale anvelopelor.


Iar daca nu sunteti atenti se poate ajunge foarte usor la accidente din cauza unui cauciuc tocit pe o parte si nu numai. Chiar daca aceasta situatie pare mai degraba incredibila acest lucru se intampla si, mai cu seama, consecintele s-ar putea sa le stiti deja.


Ce trebuie sa stii despre cauciucuri?
La modul general cred ca deja sunteti constienti ca trebuie sa ne referim la cauciucuri (anvelope) ca la niste consumabile, deoarece ele intr-un singur cuvant reprezinta acest lucru. Pe de alta parte cei mai multi dintre voi sunt tentati sa creada ca orice anvelopa s-ar potrivi pentru al vostru automobile.

In realitate insa trebuie sa tineti seama de cateva aspecte importante:
dimensiunile corecte ale cauciucurilor;
caracteristicile tehnice, iar aici putem sa amintim de firma producatoare, clasa de consum (performantele anvelopelor), nivelul de zgomot, dar si de indicele de sarcina.


De ce este importanta dimensiunea corecta a anvelopelor?
Asa cum am spus si mai devreme in paragraful de mai sus dimensiunea corecta a cauciucurilor este unul dintre factorii cei mai importanti. Si asta pentru ca daca nu veti respecta dimensiunea si insemnarile din cartea masinii veti intampina probleme atat din punct de vedere tehnic (se pot distruge articulatiile masinii voastre si in acelasi timp se diminueaza atat performantele de franare, cat si cele de stabilitate), cat si probleme cand veti fi nevoiti sa faceti ITP-ul masinii.


Poate ca ar trebui sa fiti mult mai atenti la acest subiect, desi pare unul destul de banal si extrem de simplu. Un alt lucru la fel de important este vorba despre cunoasterea tuturor insemnelor de pe anvelopa. Asa cum probabil ati observat indiferent de firma producatoare a anvelopelor, pe toate cauciucurile se gasesc insemne si notatii, pe care sunteti nevoiti sa le cunoasteti si mai degraba sa stiti sa le interpretati.

Iar referitor la dimensiunile corecte ale anvelopelor este impedios necesar sa stiti ce reprezinta toate acele insemne, mai ales ca dimensiunea este reprezentata de un grup de 3 valori. Asadar, exemplul urmator: 215/65/16 se poate traduce astfel: prima valoare este considerate latimea (215), cea de-a doua valoare este reprezentata de inaltime (65), iar ultima valoare este reprezentata de diametru (16).


Care sunt notatiile pentru indicele de sarcina?

Si asa cum pentru dimensiunile anvelopelor avem notatii, ei bine, si pentru ceea ce inseamna indicele de sarcina avem o notatie ce este reprezentata de cifre. Si care este cuprinsa intre valorile de 60 si 125. Ceea ce pare cu adevarat interesant este faptul ca valoarea 60 este echivalenta cu greutatea de 250 de kilograme, iar valoarea de 125 este echivalenta cu greutatea de 1650 de kilograme.


De asemenea mai trebuie sa cunoasteti notatiile pentru nivelul de zgomot (acesta este etichetat cu litere de la A la G, unde A reprezinta anvelopele premium cu cele mai bune performante), notatiile pentru indicele de viteza (si acesta se noteaza in litere de la A1 – 5km/h si pana la Y – 300km/h; insa cele mai cunoscute sunt cele din categoria H – 210km/h sau categoria V – 240km/h) si bineinteles notatiile pentru anvelopele de vara, iarna sau all-season, care sunt binecunoscute de toata lumea.