De ce este obligatoriu sa schimbam antigelul iarna?

Sunt atat de multe situatii in sezonul de iarna ce te pot impiedica sa-ti utilizezi automobilul, incat de foarte multe ori te gandesti ce ai mai putea face pentru a rezolva toate aceste mici probleme. Intrucat lucrurile nu sunt chiar atat de grave pe cat par este de preferat sa detii toate obiectele necesare pentru a te putea folosi de ele ori de cate ori este nevoie.

Si pentru ca am vorbit de nenumaratele situatii ce va pot complica utilizarea masinii ar trebui sa stiti ca una dintre aceste situatii este legata chiar de antigelul pentru instalatia de racire a motorului. In mare parte daca nu utilizati antigelul corespunzator veti fi pusi in situatia in care instalati ar putea ingheta, iar motorul se poate bloca.

De ce este necesar sa avem sistem de racire pe autoturism ?

Motorul Otto, cunoscut si ca motorul termic (cu ardere interna) degaja foarte multa energie termica in timpul functionarii. Piesele din interiorul motorului (pistoane, angrenaje, etc) degaja caldura in timpul arderii benzinei sau a motorinei in cazul motoarelor Diesel.

Aceasta caldura este preluata de lichidul de racire si transmisa printr-un ansamblu de tuburi, cu ajutorul pompei de apa in radiator. Iar in radiator lichidul este racit cu ajutorul aerului ce circula printre elementii acestuia.

De ce este necesar sa schimbam antigelul ?

Odata cu trecerea timpului, antigelul isi pierde proprietatile. In cazul in care nu vrei sa te trezesti cu lichicul din interiorul masinii tale inghetat la -10 grade ar trebui sa iti inlocuiesti lichidul

de racire din instalatie deoarece exista riscul ca acesta sa se fii distilat pe toata perioada in care acesta a fost folosit.

Recomandat este ca acest schimb sa fie facut intr-un service autorizat deoarece instalatia se completeaza cu o anumita cantitate de antigel, in functie de motor. Lichidul de racire trebuie sa contina antigel intr-un anumit procent pentru a fi eficient si temperatura de inghet sa fie cea declarata de producator.

In cazul in care credeati ca vara nu avem nevoie de antigel v-ati inselat. Atat vara, cat si iarna antigelul va fi un prieten de nadejde al motorului. Iarna il protejeaza de inghet, iar vara de fierbere.

Aditivii din compozitia lui crescand temperatura de fierbere cu pana la 40 de grade celsius.

Antigelul nu are doar proprietatea ca rezista mai bine in fata inghetului sau a fierberii. Cu ajutorul acestuia veti observa ca nu permite impuritatilor sa corodeze peretii tubulaturii din blocul-motor.

Ce este antigelul ?

Spre deosebire de masinile de acum 20-30 de ani, in prezent acestea au in compozitia lichidului de racire si antigel. Antigelul este un compozit din diferiti aditivi ce confera anumite proprietati sau modofica valorile proprietatilor deja existente. Astfel, un amestec bun apa-antigel poate avea proprietati precum: Inghet la -50 de grade celsius, temperatura de fierbere poate ajunge chiar la +140 grade Celsius, iar siguranta motorului tau nu mai este o problema. Si in cele din urma nu vei mai fi nevoit sa te gandesti la fel si fel de rezolvari pentru situatia in care ai avea nevoie sa-ti protejezi motorul cat mai mult timp.