Tot ce trebuie sa stii despre amortizoare

Indiferent ca esti cunoscator sau nu in ceea ce putem numi comportamentul masinii tale trebuie sa indentifici anumite aspecte importante. Iar unul dintre aceste aspecte importante este legat de amortizoare. Acestea fac parte din suspensia masinii si au rolul de a absorbi anumite socuri provenite de cele mai multe ori din pricina gropilor, dar si a denivelarilor.


Fiecare automobil in parte detine cate patru amortizoare, cate unul pentru fiecare roata. Ba mai mult decat atat exista doua categorii de amortizoare:
amortizoare simple (le gasiti amplasate pe rotile din spate);
amortizoare elicoidale (le gasiti amplasate pe partea din fata a masinii voastre);


Cauze care duc catre schimbarea urgenta a amortizoarelor?
Desi niciodata nu poti fi sigur cand anume trebuie sa inlocuiesti amortizoarele sunt situatii pe care nu le poti combate, ci doar te poti conforma schimband acele amortizoare ce am probleme. De altfel putem spune ca acest tip de situatii se pot rezuma la:

  • scurgerile de ulei;
  • scurgerile de gaz;
  • sau scurgerile din amestecul format din gaz si ulei;


In momentul in care un amortizor prezinta scurgeri, iar la inspectia tehnica se sesizeaza acest fapt, trebuie sa stiti ca in cel mai scurt timp trebuie sa remediati aceasta problema si sa inlocuiti amortizoarele vechi cu unele noi.


Cum iti dai seama ca un amortizor este defect?
In principiu putem spune ca acest lucru este foarte simplu si usor de verificat. Tot ce trebuie sa faceti este sa fiti atenti la balansul masinii in momentele in care franati, mergeti pe denivelari sau la plecarile de pe loc. Toate aceste lucruri va pot indica daca masina voastra are nevoie de amortizoare noi sau nu.


Ceea ce trebuie sa observati mai exact este legat de faptul ca masina se poate legana in sus si in jos, in genul barcilor pe apa. Bineinteles acest lucru il puteti verifica mult mai usor intr-un service auto, deoarece acestia au aparatura specializata pe astfel de probleme, care sa poata testa amortizoarele.


Care sunt motivele care duc la defectarea amortizoarelor?
In afara de scurgerile amintite mai sus sunt posibile si cauze pe care le poti provoca chiar tu, de exemplu accidentele rutiere, iar la acestea se mai adauga si urmatoarele:

gropi;
denivelari;
si mai putem adauga si nelipsitele lovituri in bordure;


Cei mai multi specialisti spun ca ori de cate ori va hotarati sa schimbati amortizoarele ar fi bine sa nu-l schimbati doar pe cel defect, ci si celalalt amortizor. Bineinteles tot acestia mai spun ca ar fi indicat ca dupa ce schimbati amortizoarele sa mergeti intr-un atelier specializat pentru a va face alinierea rotilor.


O buna parte dintre acele persoane care au avut bugetul afectat de aceste schimbari ale amortizoarelor spun ca mult mai bine ar fi sa va achizitionati amortizoare noi (astfel evitati defectarea acestora intr-un timp mult mai scurt), dar in cazul in care bugetul nu va permite si pretul unor amortizoare noi este mult prea piperat puteti lua in calcul si cumpararea de amortizoare second-hand.


Chiar daca nu este solutia cea mai buna, aceasta este cea mai la indemana pentru o buna parte dintre cei ce au astfel de probleme. Mai ales ca pe aceste amortizoare second-hand le gasiti foarte usor in parcurile de dezmembrari.